Caracteristici: traseu nemarcat, fara dificultati deosebite. In partea finala sint portiuni care pot ridica probleme de orientare. Nu se recomanda parcurgerea traseului pe vreme nefavorabila.
Traseul incepe din Drumul National 1A (Ploiesti-Brasov), din apropierea kilometrului 138. Pornind din Cheia in sensul catre Brasov, cam la un kilometru dupa ce am trecut de minastire, parasim soseaua pe un drum forestier care porneste in partea dreapta, pe linga piriul Timpa.
Dupa aproximativ 15 minute de mers ajungem in Poiana Mare a Zaganului (1000 m altitudine). Continuam sa urmam drumul forestier care paraseste piriul Timpa insotind afluentul acestuia, Gropsoarele. Lasam in stinga un alt drum ce duce la cabana Muntele Rosu, mai traversam o poiana si, in cele din urma, ajungem la capatul portiunii amenajate pentru accesul masinilor.
Traversam firul principal al Gropsoarelor care aduna apele de sub Muntele Rosu dar urmam firul secundar ce vine dinspre culmea Gropsoarele-Zaganu. Il vom trece si pe acesta, poteca fiind pe malul sting al apei (in dreapta, fata de sensul de mers). Inca 10 minute de mers si depasim o alta poiana dupa care poteca incepe sa se departeze de firul apei catre nord-est. Traversam un fir de vale seaca si, in scurt timp, patrundem intr-o noua poiana unde intilnim poteca ciobaneasca ce duce catre stina de sub Zaganu. Din Poiana Mare a Zaganului si pina aici au trecut cam 45 de minute.
In partea de sus a poienii se deschide o vale mai accidentata. Ne vom indrepta catre aceasta intilnind curind si un fir de apa. In dreapta observam o alta vale ce coboara dinspre virful Gropsoarele. Sintem la aproximativ 1200 m inaltime. Continuam sa mergem pe firul apei care formeaza aici o cascada. Poteca se strecoara de-a coasta pe versantul din dreapta catre un bolovan urias ce inchide valea. Urmam firul vaii spre nord-est si ne cataram pe stinca incercind sa o depasim. Ajunsi deasupra descoperim o alta poiana inierbata si un fir secundar de vale ce vine dinspre dreapta (est). Sintem cam la 1300 m altitudine. Continuam sa urcam. Valea a devenit o albie seaca de torent. Poiana se ingusteaza tot mai mult, pe masura ce cistigam inaltime. Un alt fir secundar se zareste tot in partea dreapta. Panta se accentueaza, valea transformindu-se intr-un vilcel abrupt. Pe la 1500 m, sub un bolovan enorm, ne abatem catre stinga urmind o vaioaga ce duce catre o mica sa aflata cam la 100 m mai sus. De la poiana in care am intilnit poteca ciobaneasca si pina aici a mai trecut o ora.
Catre sud-est, peste o lume de tancuri abrupte, se zareste deja virful Gropsoarele. Spre sud-vest, in zare, se pot vedea Bucegii. Ceva mai aproape recunoastem Sfinxul Bratocei si Tigaile Mici. Sub noi se vede larga poiana care adaposteste cabana Muntele Rosu.
Reluam urcusul printre stinci oprindu-ne dupa circa 10 minute linga o stinca mai proeminenta, indreptata spre virful Gropsoarele. Peisajul se deschide cu o larga panorama spre virful Ciucas (1954 m), Tigaile Mari si muntele Chirusca, pe spinarea caruia se afla cabana Ciucas. Ocolim stinca prin partea stinga (cum urcam) si depasim de-a coasta o obirsie de vale. Dupa 10 minute iesim in poteca marcata (cruce rosie), in apropierea unui virf secundar al culmii Gropsoarele (1853 m).
De la plecare (DN1A) si pina aici am facut aproximativ 2 ore si jumatate.
Ne orientam catre dreapta (sud) si urmam marcajul cruce rosie catre virful Gropsoarele (1883 m) si mai departe catre Zaganu (1817 m). Sau catre stinga (nord), tot pe poteca marcata cu cruce rosie, catre saua La Rascruce (cu varianta de coborire la cabana Muntele Rosu - marcaj triunghi rosu), saua Gropsoarele, saua Chirusca spre cabana Ciucas.