Zărneşti-Plaiul Foii-Vârful La Om-Zărneşti
Marcaj: bandă roşie pe fond alb
Durata: 12-14 ore
Caracteristica: traseu în general uşor, cu excepţia ascensiunii zonei "La Lanţuri"
Este cel mai lung dintre cele trei circuite ale Pietrei Craiului Mari, având ca punct de plecare (şi de sosire) centrul oraşului Zărneşti; traseul poate fi parcurs în ambele sensuri, dar este preferabil sensul din prezenta descriere.
În prima etapă a traseului, distanţa de 13 km dintre Zărneşti şi cabana Plaiul Foii (849 m alt.)poate fi străbatută si cu autovehiculele, pe şoseaua de pe Valea Bârsei Mari, care a luat locul fostei linii ferate înguste de exploatare forestieră. De la Plaiul Foii se intra pe Valea Bîrsa Tămaşului după care se trece pe Valea Şpirlei catre stânga şi se urcă prin pădure, pe lânga noul refugiu Şpirla (1400 m alt.), până la punctul "La Zaplaz" (1640 m alt.) aflat la baza abruptului apusean al Pietrei Craiului, cunoscut şi sub denumirea "La Lanţuri".
Urmează o ascensiune dură dar fara dificultăţi deosebite, prin zona"La Lanţuri", pe alocuri cu ajutorul unor cabluri de oţel fixate în stâncă, pe o diferenţă de nivel de 600 m, după care se atinge linia crestei principale a masivului, în apropierea Vârfului La Om (2237 m alt.), punct de maximă altitudine din întregul masiv.
Coborârea de pe creastă se face pe Plaiul Grindului, pe versantul de răsărit al pietrei Craiului, pe lânga refugiul Grindu (1620 m alt.), apoi prin pădurea de sub Grindu (izvor) oprindu-ne în punctul "La Table" (1420 m alt.), aflat chiar pe cumpăna de ape a Carpaţilor Meridionali, între marile bazine hidrografice Bîrsa-Olt si Dîmbovicioara-Dîmboviţa.
De La Table se coboară uşor si continuu, pe pantele sudice apoi estice ale Muntelui Toancheş, pe deasupra satului Peştera, apoi pe Valea Măgurii pâna la capătul inferior al prăpastiilor şi la Fântâna lui Botorog

(785 m alt.) de unde se ajunge in Zărneşti urmând drumul până la Cabana Gura Râului şi apoi spre centrul oraşului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu